Utredning SOU 2025:37 om skärpta villkor för friskolor 

Av Per Andersson, 28 april 2025

Skolministrarna Johan Persson och Lotta Edholm presenterade utredningens delbetänkande som en "helrenovering av friskolesystemet". Det stämmer inte. Förslagen är snarare som att måla om köksluckorna när taket läcker. Det verkar som om utredaren lyssnat lite väl mycket på friskolelobbyn. Delbetänkandet går ut på att vinst får tas ut, men inte från början. Utredaren nämner ingenting om grundproblemen.

Grundproblem nr 1 är att skolor får drivas i aktiebolagsform. Ett AB har enligt lag till uppgift att bereda bolagsmännen vinst. Lyckas inte det så får bolaget avvecklas. Det är naturligtvis fel incitament för utbildning av våra barn. Jag tror inte att skolkoncernerna intresserar sig för lärandet i första hand. Helt säkert är att storägarna - mestadels utländska fonder och riskkapitalister - inte bryr sig ett dugg om svenska skolelever. Varför skulle de det?

För skolbolag gäller det att hålla kostnaderna nere och intäkterna uppe. Hur gör man det? Jo, man pressar in en elev till i klassen. Den medföljande skolpengen går i stort sett direkt in på nedersta raden. Kostnaderna hålls i schack genom en högre andel obehöriga lärare och lägsta möjliga lokalkostnader. (Skolpengen är ca 100.000 SEK per elev och läsår och betalas av kommunen).

Friskolornas antagningssystem, glädjebetyg och segregation hör till problembilden, men det avhandlar jag inte här. 

Roger Akelius (miljardären på Bahamas) gjorde ett kort - men säkert ärligt menat - inhopp i skolan och talade klarspråk: Lönsamhet är viktigast, på sikt, men ingen utdelning till att börja med. Vinster ska återinvesteras i verksamheten. Inte delas ut.

Inte konstigt att de andra storägarna slog bakut och tvingade bort Akelius. Budskapet var tydligt: Vinster och utdelning är viktigast! 

Men lönsamheten är ju så svag, bara några procent, klagar friskolorna. Här brister det uppenbarligen i matematikundervisningen. Academedia omsätter 17.000.000.000 SEK och har en rörelsevinst på 1.500.000.000 SEK vilket ger en rörelsemarginal på ca 9 procent. Utdelning (inklusive  ett inlösenprogram) till ägarna (Sverige, Finland, Tyskland och USA) uppgår till i runda tal till 500.000.000 SEK. Rena guldgruvan. 

Om inlösenprogrammet räknas med delade Academedia under räkenskapsåret (2023/24) ut närmare 80 procent av friskolekoncernens redovisade vinst efter skatt. 

Grundproblem nr 2 är att svenska folket och en majoritet i riksdagen vill ha bort friskolekoncernerna. Men inget görs, utan frågan förhalas och begravs i en utredning. Kan det vara så att det finns kopplingar mellan friskoleintressenterna och vissa politiker? Om så är fallet är systemet inte bara dåligt, utan också korrupt.

-----------------------------------------------------------