Elprisområden - varför det?
Trots att jag ägnat många timmar åt att läsa på om Sveriges elförsörjning, speciellt prissättningen, har jag inte sett någon riktigt bra förklaring till varför vi har fyra olika elprisområden i Sverige. (Varför just 4?) När politiker uttalar sig är syftet oftast att plocka poäng till sitt parti, inte att presentera fakta för allmänheten.
Den vanligaste förklaringen är denna.
Indelningen i prisområden ska utgöra incitament för södra Sverige (område 3 och 4) att producera mera el lokalt.
Detta resonemang är svårt att förstå, av flera anledningar:
(1) Såvitt jag vet finns inga vattenfall i Skåne. Alltså, ingen vattenkraft att bygga ut.
(2) Vindkraft har potential, men det verkar svårt att få tillstånd, så på kort sikt kan vi inte räkna med någon större ökning därifrån.
(3) Solenergi då? Den är opålitlig eftersom solen inte alltid lyser. Dessutom skulle en massiv utbyggnad kräva att prima åkermark tas i anspråk.
(4) Fossileldade kraftverk är uteslutet av miljöskäl.
(5) Återstår kärnkraften med sina slutförvaringsproblem. Men den har stora fördelar också: Planerbar, reglerbar (väderoberoende) och fossilfri. Bra, kan man tycka. Men av politiska skäl har vi under senare år faktiskt stängt ett antal fungerande reaktorer, vars ekonomiska och tekniska livslängd skulle kunna förlängas med uppemot 40 år. Att bygga nya kärnkraftverk tar 20 år från idé till produktion. Vi måste börja bygga nu! Men vem vågar investera i kärnkraft under den politiska osäkerhet som råder? Det måste också finnas någon form av statliga garantier när det gäller såhär stora investeringar över lång tid.
Det är alltså omöjligt att på kort sikt signifikant öka elproduktionen i område 3 och 4. Följaktligen finns det ingen anledning att dela in landet i olika elprisområden. Vi borde göra som Tyskland, Danmark, Norge och Finland m fl, dvs betrakta hela landet som ett prisområde.
Det har visat sig att elpriset ofta är högre i Skåne än i övriga landet. Det beror på att Skånes elledningar är kopplade på ett sådant sätt att vi, vid behov, köper el på den europeiska börsen Nordpool, där vi konkurrerar med köpare i Tyskland, Belgien m fl. Norra Sverige (område 1 och 2) slipper gå via Nordpool och har ofta ett lägre pris per kWh.
Är det rättvist med olika priser inom landet? Skulle man kunna ha ett system med samma pris från norr till söder? Ibland hörs argumentet att elen "tillhör" område 1 och 2 eftersom vattenkraften produceras där. Vad man lätt glömmer är att så gott som all infrastruktur byggts av landets gemensamma investeringar. Skulle en tågbiljett Stockholm-Malmö vara dyrare för en norrlänning än för en stockholmare? Det förefaller orimligt eftersom infrastrukturen är finansierad gemensamt och ägs av oss alla, oberoende av var man råkar bo.
Enligt socialdemokraternas mening har "marknaden" inte byggt någon ny kärnkraft som ersättning för den som avvecklats, eftersom den anses vara olönsam. Fakta är att sossarna och miljöpartiet aktivt ströp kärnkraften genom att införa en elproduktionsskatt som tvingade aktörerna (statliga Vattenfall t ex) att stänga butiken.
Jag tror att de flesta av oss föredrar att elen , visserligen dyr, finns när den behövs, framför el som är också är dyr (pga stor efterfrågan och litet utbud), men som inte finns när vi vill ha den.
Vänsterpartiet har en slogan som lyder "svenska priser i Sverige". Populistiskt så det förslår. Om vi fortsatt vill vara med i EU så får vi acceptera att marknadspriser slår igenom även i Sverige. Vid en "swexit" kan vi behålla billig vattenkraft för oss själva, men då mister vi möjligheten att importera el när vi behöver det. Och det behövs ibland.
Tillåt en liten fysiklektion och ett exempel. Sverige har gott om energi. Problemet är bara att energi (kW) i princip inte kan lagras (undantag är vattendammar och i viss mån batterier). Den kan inte heller förstöras, bara omvandlas. Ibland uppstår dock effektbrist (kWh) i Sverige.
Antag att industrierna i Skåne kör på högvarv en vindstilla och kall dag i januari. Men i Tyskland blåser det bra och är varmare. Där är det troligen effektöverskott. I det läget är det nödvändigt för oss att importera el, annars fryser vi och industrierna stannar. Hur hänger detta ihop? Jo, eldistributionen kräver att det i varje ögonblick produceras lika mycket el som det förbrukas. Därför är det viktigt att det finnas en planeringsbar basenergi i systemet - dvs kärnkraft.
Solen är den enda outsinliga och miljövänliga energikälla som finns, men vi tillvaratar bara en mikroskopisk del. I avvaktan på bättre teknik får vi nöja oss med att energipriserna är något lägre i Sverige än i Övriga EU.
-----------------slut-----------------------