Bostadsbyggande: Varför byggde vi bättre bostäder för 100 år sedan?
Argentarius 2024
Hur vill man helst bo? Gammal eller nyproducerad lägenhet? Om möjligt väljer de flesta ett 100 år gammalt hus framför nyproduktionen. Man tycker om rejäl takhöjd, djupa fönstersmygar, spröjsade fönster, gedigna material, mänskliga proportioner etc. Kort sagt den gammaldags charm som finns i äldre hus som byggts för vanligt folk, inte bara i grosshandlarvåningar. I många nybyggen tycks kvaliteter som var självklara för 100 år sedan ha gått förlorade längs vägen. Det finns flera anledningar till detta. Här tar vi upp några, och föreslår förändringar.
Ekonomisk livslängd. Idag verkar man räkna med att ett hyreshus står i 50 år, Sedan blir det för dyrt att underhålla och rivs. Ett välbyggt hus borde hålla i minst 200 år och vara möjligt att underhålla löpande för att bibehålla standarden.
Statlig räntegaranti. Ett "bra" hus kostar mera att bygga och behöver finansiering över en längre tid. Staten måste gå in med någon form av räntegaranti så att byggherren (privat eller bostadsrätt) vågar göra en så långsiktig investering.
Marknadshyror. Bostadens kvaliteer, läge och standard måste tillåtas slå igenom på hyran. Nuvarande bruksvärdeprincip skapar köer och minskar rörligheten. Den som bygger bättre måste också få ta en marknadsmässig hyra.
Bostadsrätter. Underlätta för "intressegemenskapsbostadsrätter". Personer med samma intressen (t ex trädgårdsodling, veteranbilar, Montessori, musik, möbelsnickeri, lindyhop, bodybuilding, innebandy, hunddagis etc.) anmäler intresse för att bli delägare i ett "ramverk" för ny- eller ombygge. Kommunen anvisar mark och hjälper till under hela processen fram till färdig byggnad, då en bostadsrättsförening tar över.
Bygg inte allt samtidigt. För kommunens handläggning av byggplanering, tillstånd mm underlättar det om en och samma byggare tar hand om allt från projektering till inflyttningsklara lägenheter. Resultatet kan beskådas på t ex Täby Galopp och Norra Djurgårdsstaden. Låt staden växa organiskt istället. Visst, det kostar säkert mera att bygga ett slutet kvarter med 10 unika hus med 25 lägenheter vardera, än ett 21-plans punkthus med 12 lägenheter på varje plan.
Mänskliga proportioner. Smala och blåsiga schakt i skugga mellan höga punkthus gör ingen människa glad. Stadsbebyggelse ska helst inte vara högre än 6 våningar.
Undantag finns. Allt nytt är inte dåligt. Det finns lysande undantag, t ex St Eriks-områdets fina 20-tals New York-inspirerade nyklassicism. Men där fick arkitekterna kritik för att vara bakåtsträvare. Vad är det för fel på det?